Yunanistan teyakkuz da, Libya Girit yeni kaçakçılık hattı
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Yunanistan, organize kaçakçılık şebekelerinin Libya'nın doğu kıyılarından Girit'e yeni bir rota oluşturması üzerine, deniz kuvvetlerini bölgede konuşlandırıyor. Kathimerini gazetesine yansıyan kulis bilgilere göre Yunan hükümeti, Girit'in güneyine iki firkateyn ve bir genel destek gemisi yerleştirdiğini, bu unsurların Libya karasularına kadar uzanacak bir gözetim hattı oluşturacağını bildirdi. Bu karar, özellikle Girit'in güney kıyılarına ve Gavdos adasına gelen göçmen sayısında yaşanan büyük artış sonrasında alındı. 2025’in ilk yarısında bu bölgelere ulaşan düzensiz göçmen sayısı 4 bin 500’ü aşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 270 oranında artış gösterdi.

Yunan Hükümet kaynaklarına göre yeni bir kaçakçılık koridorunun oluştuğu ve bu güzergâhın özellikle Libya’nın doğusundaki Tobruk, Derna ve Bingazi kıyılarından başlayarak doğrudan Girit’e yöneldiği bildiriliyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin 2025 raporuna göre de, Libya’dan Akdeniz’e açılan düzensiz göçmen teknelerinin yüzde 38’i artık doğu kıyılarından hareket ediyor. Bu oran 2023’te sadece yüzde 11 düzeyindeydi.
AVRUPA'NIN BÜYÜK SORUNUKathimerini’de yer verilen değerlendirmelere göre, Avrupa Birliği liderleri, ufukta yakın vadede bir istikrar ihtimalinin görünmediği; Orta Doğu'daki gelişmelerin, yeni ve daha büyük bir mülteci krizini tetikleme potansiyeli taşımasından endişe duyuyor. Yunanistan Ulusal Güvenlik Konseyi ise geçtiğimiz haftaki toplantısında artan göçmen akışlarını değerlendirerek, yaşanan hareketliliğin geçici bir artış değil, kalıcı bir yapısal değişimi temsil ettiğini belirledi. Yetkililer, Girit’in Avrupa’nın yeni birincil kapısı haline gelmemesi için daha ileri önlemlere ihtiyaç olduğunu vurgularken, bu durumun sadece Yunanistan’ı değil, Avrupa’nın bütün güney hattını ilgilendirdiğine dikkat çekiyorlar.
Savunma Bakanlığı kaynakları, Girit’in güneyine konuşlandırılan firkateynlerin yüksek teknolojiye sahip gözetleme radarları ve entegre denizaltı-hava izleme sistemleriyle donatıldığını belirterek, kaçakçılık teknelerinin daha erken tespit edilmesini ve sahil güvenliğin daha hızlı müdahale etmesini sağlayacağını aktarıyor. Operasyonun planlamasında görev alan kaynaklar ise, yasadışı akışlarla mücadele sorumluluğunun doğrudan sahil güvenliğe ait olduğunu; deniz kuvvetlerinin bu çabaya kolaylaştırıcı ve destekleyici bir rol üstlendiğini dile getiriyorlar.
LİBYA'YA İHA DESTEĞİAtina yönetimi bir yandan da Libya ile ilişkileri güçlendirmek için diplomatik kanalları zorlamaya devam ediyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis’in son Libya ziyareti bu sürecin önemli bir parçası olarak değerlendiriliyor. Nitekim 'Göç ve Sığınma Bakanı Makis Voridis', Libya ile iş birliğinin kaçak göçmen hareketlerinin erken aşamada durdurulması açısından kritik önem taşıdığını ifade etmişti. Yunanistan, kıyı denetimlerinin güçlendirilmesi ve Akdeniz’deki insan ticareti şebekelerinin kırılması amacıyla Libya’ya tekneler, sabit radar sistemleri ve insansız hava araçları (İHA) sağlamayı da teklif etti. Teklif kapsamında dört adet İHA, sekiz küçük müdahale botu ve iki sabit radar sisteminin doğrudan Libya Sahil Güvenliğine teslim edilmesi öngörülüyor.

Öte yandan Europol'ün AB Organize Suç Tehdit Değerlendirmesi (EU-SOCTA) 2025 raporu da düzensiz göçmenlerin AB'ye taşınmasının arkasındaki organize suçla mücadeleye dikkat çekiyor. Rapora göre bu yıl Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşmaya çalışan en az 743 kişi hayatını kaybetti. Bunlardan 538'i, dünyanın bilinen en ölümcül göç yolu olan Orta Akdeniz rotasında hayatını kaybetti.
[email protected]
Kaynak: Web Özel


