SonTurkHaber.com
close
up
Dindarlığın şimdi ve tarih okuması için bir manivela olarak kullanılması Ömer Türker

Dindarlığın şimdi ve tarih okuması için bir manivela olarak kullanılması Ömer Türker

SonTurkHaber.com, Yenisafak kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.

Genelde İslam dünyasında özelde Türkiye’de sıkça tartışılan meselelerden biri, dindarlık meselesidir. Dindarlık çok farklı türden tartışmalara konu oluyor. Dinden tam olarak neyi anlayacağımız ve dini nasıl yaşayacağımız soruları yani dindarlığın mahiyet ve muhtevası özellikle popüler bir konu olarak sürekli gündeme geliyor. Son yüzyılda İslam dünyasının önde gelen şahsiyetlerinin cevaplamaya çalıştığı soruların başında dinî nasların Müslümanların mevcut vaziyeti dikkate alındığında nasıl yorumlanacağı

Genelde İslam dünyasında özelde Türkiye’de sıkça tartışılan meselelerden biri, dindarlık meselesidir. Dindarlık çok farklı türden tartışmalara konu oluyor. Dinden tam olarak neyi anlayacağımız ve dini nasıl yaşayacağımız soruları yani dindarlığın mahiyet ve muhtevası özellikle popüler bir konu olarak sürekli gündeme geliyor. Son yüzyılda İslam dünyasının önde gelen şahsiyetlerinin cevaplamaya çalıştığı soruların başında dinî nasların Müslümanların mevcut vaziyeti dikkate alındığında nasıl yorumlanacağı sorusu gelir desek yanlış olmaz. Neredeyse çağdaş İslam dünyasındaki tüm hareketler bir bakıma bu soruya verdikleri cevaplarla temayüz ediyorlar. Kısaca dindarlık tartışmalarının çok geniş bir bağlamı var. Bu geniş bağlamda dindarlık tartışmalarının bir kısmı, dindarlığı, İslam dünyasının şimdiki durumunu okumak için, bu okuma vasıtasıyla da tarihimizi değerlendirmek için bir manivelaya dönüştürüyor. İşin ilginç tarafı, bu tartışmanın zıt kutupları aynı kavram üzerinden birbiriyle çelişen yorumlar yapıyor.

Özetle ifade etmek gerekirse; farklı kesimleri içerecek şekilde muhafazakarlar, dinden koptuğumuz ve dindarlığı elden bıraktığımız için görkemli günleri yitirdiğimizi, Batı karşısında yenildiğimizi ve iki yüzyıldır çok derinden yaşadığımız bir “zillete” düçâr olduğumuzu iddia ediyorlar. Muhafazakarlar içinde modernist olanlar, din hakkında iyimser veya olumlu bir yaklaşımla hareket ederek dini anlama ve yorumlama biçimimizin yani hâkim olan dindarlık biçimimizin söz konusu sonucu doğurduğunu düşünüyorlar.

Yine farklı kesimleri içerecek şekilde sekülerlere göre ise tam tersine dinî inanç ve uygulamalar tabiatı gereği Müslüman toplumları bilimsel meraktan geri bırakmıştır. Bu durum, zamanla Müslümanların hem tabiatı hem de dünyanın gidişatını okuma, anlama ve yorumlama becerisini kaybetmesine, nihayet bilimde, teknolojide ve toplumsal düzen anlayışında günceli, yeniyi ve moderni temsil eden Batı karşısında yenilmelerine yol açmıştır.

Her ne kadar birbiriyle çelişen yorumlar yapsalar da özünde iki taraf da aynı noktadan hareket ederek dindarlıkla tarzlarıyla izahı mümkün olmayan ve pek çok değişkenle değerlendirilmesi gereken tarihi ve toplumsal hadiseleri tek bir kavrama indirgeyerek anlamaya çalışıyorlar.

Muhafazakarların yaklaşımının temel sorunu şu: Dindarlık, Allah ile kul arasındaki ilişkinin düzenlenmesini hedefler ve merkezi, kulun Allah’a teslimiyeti, nihai tahlilde her şeyin Allah’a ait olduğunu idrak etmesi, hayatı bir imtihan olarak kavrayıp tevekkül, sabır, şükür, rıza gibi hallerle donanarak Allah’ın kuldan talep ettiği bir insanlık seviyesine ulaşmaya çalışmasıdır. Bir insanın dindar olması, onun kendisini de içerecek şekilde mevcut dünyayı fizik ve matematik seviyesinde daha iyi kavramasını gerektirmez. Zira İslam dindarlığı, her şeyin Allah ile ilişkisi içinde kavranmasını talep ve ihtiva eder. Bunun dışındaki durumlar, bir Müslümanın hayatını idame ettirmek için ihtiyaç duyduğu bilgi, hüner ve uygulamalara tekabül eder. Dolayısıyla dindarlığın derinleşmesi, dindarların bu dünyada siyasi ve toplumsal olarak hâkim durumda olmasını garanti etmediği gibi belirli bir dönemin bilimsel idrakini ve teknolojik hünerlerini temsil etmeyi de garanti etmez. Daha açık ifade etmek gerekirse; daha kapsamlı ve derin bir dindarlık ne analitik geometriyi ne çekim kanunu ne izafiyet ve kuantum teorilerini bulmayı ne sanayi devrimini gerçekleştirmeyi ne de Batı Avrupa’da olduğu haliyle siyasi ve toplumsal bir düzen kurmayı gerektirir. Bunların tamamının başka dinamikleri ve açıklayıcı gerekçeleri olmalıdır ve dindarlık yitimiyle bunları açıklamaya kalktığımızda hem bu gelişmeleri küçümsemiş hem de dindarlık hallerini anlamsızlaştırmış oluruz. Bu sebeple şimdi daha dindar olduğumuzda da kalkınmayı gerçekleş-tireceğimizi düşünmek isabetli değildir. Dindarlık tanımı gereği Allah için olduğunda dindarlıktır, dünyevi başarı ve hâkimiyeti hedeflediğinde zaten dindarlık olmaktan çıkar. Evet, dünyevi başarı bir dönemde samimi dindarlığın sonuçlarından biri olarak ortaya çıkabilir ama başarı ile dindarlık arasında zorunlu bir ilişki yoktur. Samimi bir dindar, hayatın gereklerini karşılamada yetersiz kalabilir, başkalarına nispetle süreç yönetme bilgi ve maharetlerinden mahrum olabilir, dolayısıyla başka kişi ve toplumların boyunduruğuna girebilir. Dindarlık Allah nezdinde aziz olmayı amaçlar. Allah nezdinde aziz olmak ise dünyevi anlamıyla zilletle çelişmez, ikisi bir arada bulunabilir. Eğer bir kimse Allah nezdinde izzet sahibi olmak ile dünyada iyi durumda bulunmak anlamında izzet sahibi olmak arasında bir ilişki olduğunu söylüyorsa bunu aşamalarıyla göstermek zorundadır, aksi halde edebi temennilerini dile getiriyordur.

Benzer ama bu kez tersinden bir durum, sekülerlerin iddiası için geçerlidir. Çünkü dinî inanç ve uygulamalardan vazgeçmek ile dünyevi başarılar arasında kesinlikle zorunlu bir ilişki yoktur. İslam dünyasının Batılılaşma tecrübelerinin neredeyse tamamında ama bilhassa Türkiye ve Tunus örneğinde en can yakıcı ve kültürel anlamda yıkıcı sonuçlar, bu yanlış varsayımdan kaynakladı. Batı Avrupa’daki bilimsel, siyasi, iktisadi ve toplumsal başarıların ancak kilisenin hâkimiyet alanının daraltılmasıyla gerçekleştiği düşüncesi dünyanın geri kalanına bir modernleşme modeli olarak takdim edildi. Kilisenin yerine muhtelif dinler, İslam dünyası söz konusu olduğunda İslam konuldu. Fakat uygulamada Avrupa’da kilisenin orta çağlarda temsil ettiği söylenen iktidar, siyasete hükmeden elitlerin eline geçti. Bu kez onlar, dindar ve muhafazakar toplumlar karşısında kilise babalarına dönüştüler. Gücün dini temsil edenlerin eline geçtiğinde zulme yol açtığı iddiası, aynıyla kendileri için de geçerli hale geldi. Oysa dindarlık tecrübeleri tarih boyunca birbiriyle çelişecek denli farklı karakterlere sahip toplumlarda yaşanmıştır. İslam’ın görkemli günlerinde dindarlık tecrübesi bulunduğu gibi Müslümanların siyasette, iktisatta, bilim ve teknolojide neredeyse bütünüyle sömürgeleştiği kara günlerde de dindarlık tecrübeleri bulunagelmiştir. Başarıyı başka etkenlere, başarısızlığı da dindarlığa bağlayarak tarihi ve şimdiyi bu yaklaşımla değerlendirmek kendi içinde çelişkili bir düşünce biçimidir.

Ezcümle dindarlığı tarihi ve toplumsal hadiseleri, Allah ile ilişkisi bakımından değil de olgusal bir durum olarak tahlil etmek için manivelaya dönüştürmek hem dindarlığa haksızlıktır hem de işe yaramaz bir kolaycılık olması anlamında düşünme zafiyetidir. Ayrıca bu yaklaşım, ele aldığımız olguyu anlamaya hiçbir katkı sunmamaktadır. Bu kabil tahlillerin insanlara ve toplumlara karşı tavır almada etkili olduğunu düşünürsek yol açtığı ahlaki ve siyasi sorunlar üzerine de ayrıca konuşmak gerekir. Dindarlık bütün toplumsal hadisleri, başka etkenlerden bağımsız olarak anlamayı mümkün kılacak bir maymuncuk değildir.

Gelişmeleri kaçırmamak için SonTurkHaber.com'dan en güncel haberleri takip edin.
seeGörüntülenme:49
embedKaynak:https://www.yenisafak.com
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 02 Haziran 2025 04:02 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

Kontrolden çıkan Tofaş otomobil bariyere saplandı

14 Temmuz 2025 00:38see146

Bayburt ta feci kaza! Anne ve oğlu hayatını kaybetti; 6 yaralı

13 Temmuz 2025 20:49see145

Van Kültür Yolu Festivali çocukları sanatla buluşturuyor Van Haberleri

13 Temmuz 2025 16:48see142

Burçin Orhon hastalığıyla ilgili gerçeği yıllar sonra açıkladı

13 Temmuz 2025 16:05see142

Özel milli judoculardan 8 altın madalya Spor Haberleri

14 Temmuz 2025 01:05see140

Almanya Başbakanı Merz den Gazze çıkışı: Kabul edilemez

14 Temmuz 2025 00:10see138

Yeni fakülteler ve enstitüler kurulmasına ilişkin karar Resmi Gazete de

14 Temmuz 2025 01:19see137

Orkun Kökçü Beşiktaş taraftarını mest etti Fanatik Spor Haberleri Video

14 Temmuz 2025 03:07see136

Kanun yürürlüğe girdi, en düşük emekli aylığı 16 bin 881 liraya yükseldi

14 Temmuz 2025 01:33see135

AK Partili Usta, 15 Temmuz gecesi yaşananları anlattı: Türkiye, Suriye den farklı olmazdı

14 Temmuz 2025 02:41see135

Abbas: Gazze de tek çözüm İsrail in tamamen çekilmesi

14 Temmuz 2025 02:24see135

15 Temmuz 2025 resmî tatil mi? 14 Temmuz yarım gün mü? Kamu ve özel sektör için son durum Son Dakika Haberleri

14 Temmuz 2025 00:23see134

Ankara da 3 kişinin öldüğü yangın faciasında ihmal skandalı! Sözcü Gazetesi

13 Temmuz 2025 16:16see131

Akülü arabayla oyun faciaya döndü: 4 yaşındaki çocuk havuza düştü Samsun Haberleri

13 Temmuz 2025 14:57see131

İmamoğlu’ndan konut müjdesi

13 Temmuz 2025 14:27see131

Kanatlı tim in mücadelesi sürüyor! 1.400 tanesi daha doğaya salındı...

14 Temmuz 2025 15:56see131

Fransa da firar skandalı: Akılalmaz planı ortaya çıktı

14 Temmuz 2025 17:12see131

Şile Belediye Başkanı Kabadayı ve 4 şüpheli hakkında tutuklama talebi Son dakika haberleri

13 Temmuz 2025 21:42see131

İran Dışişleri Bakanı Erakçi: Netanyahu başarısız oldu Dış Haberler

14 Temmuz 2025 02:35see129

MHP’de DEM’le ittifak istifaları Sözcü Gazetesi

14 Temmuz 2025 05:37see128
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları