SonTurkHaber.com
close
up
Menu

Marmara Denizi için kritik uyarı

Uzak Şehir den LÖSEV e bağış çağrısı

UEFA Şampiyonlar Ligi final tarihi 2025: Şampiyonlar Ligi finali PSG Inter maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda, nerede?

TFF açıkladı! İşte UEFA ve Ulusal lisans alan takımlar Fanatik Gazetesi Süper Lig Haberleri Spor

Serengil gözyaşlarıyla duyurdu: Bu kasten adam öldürmek!

Balıkesir de 3 katlı binada çıkan yangında 1 kişi hayatını kaybetti Balıkesir Haberleri

Fren yerine gaza basarak lise öğrencisini otomobilin altına alan sürücü: Bir anda pedalları karıştırdım

Arda Güler in Mbappe yi elinden kurtardığı Kike Salas ın WhatsApp mesajları gündeme bomba gibi düştü

Sivas ta kaçakçılık operasyonu: Tırdan düzensiz göçmen ve kaçak sigara çıktı Sözcü Gazetesi

EuroBasket 2029 a dört ülke ev sahipliği yapacak Sözcü Gazetesi

Mersin de ilkokullar arası halı saha futbol turnuvası tamamlandı Mersin Haberleri

Feci yangında bir kişi ve bir köpek ölü bulundu Sözcü Gazetesi

Sosyal medyadaki konut ilanları tehlike saçıyor

Eylem Tok ve Timur Cihantimur hakkında şaşırtan gelişme! Aile şikayetini geri çekti Sözcü Gazetesi

Şort giyen öğrencileri edepsizlikle suçlayan öğretmen hakkında suç duyurusu Sözcü Gazetesi

VakıfBank teşekkür etti: Ayrılık açıklandı

Yüksek gerilim hattına temas eden inşaat işçisi hayatını kaybetti

Türkiye de ölen İngiliz turistin kalbi çalındı iddiası! Bakanlıktan açıklama var

UEFA Avrupa Ligi nde sezonun takımı açıklandı: Şampiyondan 4 isim listede

Savcılıktan İBB ye İmamoğlu talimatı Sözcü Gazetesi

Yüksek Tansiyon Riskini Azaltmak İçin 5 Etkili Yöntem Sağlık Haberleri

Yüksek Tansiyon Riskini Azaltmak İçin 5 Etkili Yöntem Sağlık Haberleri

SonTurkHaber.com, Yenisafak kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.

İleri yaş hastalığı olarak bilinen yüksek tansiyon diğer adıyla hipertansiyon, genç yaşlarda da görülebiliyor. Ailesinde hipertansiyon öyküsü bulunan kişilerin erken yaşlardan itibaren farkındalık kazanmasının önemini vurgulayan İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Murat Değertekin, genç yaşta ortaya çıkan hipertansiyonda ilaç kullanımından kaçınmanın sakıncalarına işaret etti.

Yüksek tansiyonun erken dönemde fark edilmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Değertekin, “Tansiyonu ne kadar erken tedavi edersek iki fayda ortaya çıkar. Birincisi, hastalığa bağlı problemleri o kadar erken önlemiş oluruz. İkincisi hastalığın tedavisinde kullanılan ilaç sayısı azalır. Bir ilaçla bu hastalığı ömür boyunca takip ve tedavi edebiliriz” diye konuştu

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Murat Değertekin, hipertansiyon hastalarının dikkat etmesi gerekenler konusunda tavsiyelerde bulundu.

TANSİYON DEĞERİ 120-80 OLMALIDIR

Tansiyonun “Damarda dolaşan kanın damar duvarına yaptığı kan basıncı” olatak tanımlandığını belirten Prof. Dr. Değertekin, “Bu kan basıncının normal değerin üzerine çıkmasına da hipertansiyon ya da yüksek tansiyon diyoruz. Burada değer 120-80 olmalıdır. Eğer bir kişinin istirahat halinde ölçtüğü tansiyon, 120-80 üzerindeyse ‘Tansiyonu yükselmeye başlamış' diyoruz. Takip eden birkaç gün içinde devamlı olarak tansiyon 140-90 üzerine çıkıyorsa o zaman hipertansiyon tanısını koyuyoruz” dedi.

HİPERTANSİYONUN YÜZDE 90'INI ESANSİYEL TANSİYON OLUŞTURUYOR

Hipertansiyonun nedenlerine değinen Prof. Dr. Değertekin, “Hipertansiyon erişkin yaşlarda ortaya çıkarsa esansiyel (primer) yani nedeni bilinmeyen tansiyon diyoruz. Genellikle hipertansiyonun yüzde 90'ını oluşturan primer hipertansiyonun nedeni bilinmemektedir. Birçok multi faktöriyel ve hafif genetik problemlerle erişkin yaşta görülmektedir. Diğerleri ise birtakım organ problemlerine bağlı oluşan hipertansiyonlardır. Bunlara da sekonder hipertansiyon deniyor” diye konuştu.

HİPERTANSİYON GENÇ YAŞLARDA DA ORTAYA ÇIKABİLİR

Hipertansiyonun genellikle ileri yaşlarda görüldüğünü ancak genç yaşlarda da ortaya çıkabildiğini belirten Prof. Dr. Değertekin, “Hipertansiyon genç yaşlarda da ortaya çıkar. O yüzden kişilerin bu konudaki farkındalığının önemi büyük. Bireylerin kan basıncını ölçtürmesi, zaman zaman bunları takip etmesi, özellikle genç yaşta başlayan hipertansiyonu yakalamak açısından önemli. Özellikle ailesinde yüksek tansiyon yani hipertansiyon olan kişilerin genç yaşta bu farkındalığının artırılması, kişinin tansiyon değerlerini takip etmesi, hastalığın erken dönemde fark edilmesini ve hastalığa bağlı probemlerin oluşmasının engellenmesini sağlar. Özellikle ailesinde yüksek tansiyon olan kişilerde 20'li yaşlardan sonra tansiyonun yakından takibi önemli” uyarısında bulundu.

‘GENÇ HASTALARIN İLAÇ KULLANMAMASI ÇOK YANLIŞ'

Genç yaşta ortaya çıkan hipertansiyon hastalığında ilaç kullanımından kaçınmanın en büyük hata olduğunu kaydeden Prof. Dr. Değertekin, “Yanlış bir inanış var: Sanki tansiyon yaşlı hastalığı hep ileri yaşta görülür. Genç yaşta tansiyon yüksek olsa bile ilaç kullanılmaktan kaçınılıyor. Bu çok yanlış. Önemli olan tansiyonu doğru zamanda yakalamak. Tansiyonu ne kadar erken tedavi edersek iki fayda ortaya çıkar. Birincisi, hastalığa bağlı problemleri o kadar erken önlemiş oluruz. İkincisi hastalığın tedavisinde kullanılan ilaç sayısı azalır. Bir ilaçla bu hastalığı ömür boyunca takip ve tedavi edebiliriz” diye konuştu.

‘KONTROL ALTINDA TUTULMASI HASTALIK RİSKİNİ AZALTIYOR'

Hipertansiyonun kontrol altında tutulmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Değertekin, “Hipertansiyon kontrol altında tutulmazsa bütün organları etkiler çünkü o zaman kan basıncı bütün organlarda yükseleceği için özellikle kalp hastalıklarında ciddi problemler olabilir. Kalp krizleri, kalp yetersizlikleri, kalp duvar kalınlıkları ortaya çıkabilir. İkincisi göz, böbrek ve diğer periferik damar hastalıkları dediğimiz birçok hastalığı tetikleyebilir. O nedenle hipertansiyonun kontrolü çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

HİPERTANSİYON HASTALARI EN ÇOK NELERE DİKKAT ETMELİ?

Hipertansiyon hastalarının dikkat etmesi gereken noktalara değinen Prof. Dr. Değertekin, “Hipertansiyon teşhisi konulmuşsa düzenli doktor kontrolünde olunmasında fayda var. Yaşam şekli değişikliği dediğimiz, doğru ve dengeli beslenme ile egzersizin hayatın bir parçası haline getirilmesi, varsa obezitenin kontrol altına alınması önemli. Kalp hastalıkları, diyabet, yüksek kolesterol gibi eşlik eden hastalıkları varsa bu hastalıklarla ilgili tedavilerin de doğru yapılması gerekir. Hipertansiyondan dolayı ilaç kullanmaları gerekiyorsa ilaçlarını düzenli bir şekilde doktor kontrolünde kullanmaları gerekmektedir” diye konuştu.

‘EGZERSİZ TANSİYON İLACINA İHTİYACI AZALTIR'

Hipertansiyonda tuz tüketimine dikkat edilmesinin de önemini hatırlatan Prof. Dr. Değertekin, “Tuz tüketimi derken sadece yemeklere tuz atmak değil de özellikle tuz oranı yüksek olan işlenmiş gıdaları da dikkatli bir şekilde tüketmeleri önerilir. Bunun yanında hipertansif kişilerde egzersiz alışkanlığının oluşması, tansiyonun kontrol altına alınmasında etkili olur ve tansiyon ilacına ihtiyacın azalmasını sağlar. O yüzden bu kişilerin düzenli egzersiz yapması, ideal kilolarına yaklaşacak şekilde beslenme alışkanlıklarını da düzenlemeleri oldukça önemlidir” diye konuştu.

‘TANSİYON İLAÇLARININ DÜZENLİ KULLANIMINDA SORUN YAŞANIYOR'

Hipertansiyon hastalarında gözlemlenen en önemli sorunun ilaç kullanımında ortaya çıkan düzensizlikler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Değertekin, şunları söyledi:

“Hipertansiyon hastalarının birçoğunda ilaç ihtiyacı doğar. Burada doktor kontrolünde hastaya uygun ilacın düzenlenmesi önemli. İlaçlar düzenlendikten sonra da bu ilacın ne kadar düzenli alınırsa tansiyonun o kadar kontrol altına alınacağı bilinmeli. Tansiyonumuzu ne kadar kontrol altında tutabilirsek tedavide de o kadar başarılı olunmuş denilebilir. Hem ülkemizde hem dünyada hipertansiyon hastalarında gözlemlenen en büyük problem, ilaç tedavisindeki aksama. İlaçların düzenli olarak kullanılmasında sorun yaşanyor. Hastalar ilaçlarını 6 ay, bir yıl kullanıyor, sonra ilaçlarını kesmek istiyor ya da kesiyorlar. Bu da tedavinin yarım kalmasına ve hipertansiyonun da olumsuz etkilerinden korunmayı sınırlı hale getiriyor. O yüzden ilaç tedavisi başlanmışsa tedavinin düzenli yapılması önemli. Hasta ve doktor arasında uyum açısından iletişim de önemli.”

‘BİREYSEL VE TOPLUMSAL FARKINDALIK ÖNEMLİ'

Hipertansiyonun önlenmesinde bireysel ve toplumsal farkındalığın önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Muzaffer Murat Değertekin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye'de yüzde 30-40 oranında kişi, hipertansiyonunun farkında değil. Önemli olan ikinci nokta ise hipertansiyon teşhisi konulduktan sonra ilaç tedavisine başlandığında hasta ‘Nasıl olsa ilaç kullanıyorum' diye tansiyonunu takip etmiyor. Bu yüzden de yine yüzde 30-40'ının etkin ilaç kullanma problemi var. Hem hastalığın farkındalığı ve tanısında bir problemimiz var hem de tanı konulduktan sonra ilacın düzenli kullanımında bir problem var. Bu iki problemin özellikle aşılması, hipertansyon kontrolü ve hipertansiyona bağlı oluşacak ek hastalıkların kontrolü açısından önemli. “

‘BİLİNÇLENME ÇOCUKLUK ÇAĞINDA BAŞLAMALI'

Prof. Dr. Değertekin, “Yaşam şekli değişikliği konusunda toplumu motive etmek lazım. En önemlisi hipertansiyonla beraber giden obezite gibi eşlik eden hastalıklar konusunda da erken dönemde ailelerin çocuklarına egzersiz, ideal kilo, doğru beslenme alışkanlıkları, tüketilen gıdaların seçimi gibi konularda yönlendirme yapması, ileride çocukların obezite ve hipertansiyondan korunmasını sağlar. Düzgün gıda tüketimi ve düzenli egzersiz alışkanlığı olanların hipertansiyonla karşılaşma riski düşer ya da bir genetik yatkınlık varsa ortaya çıkması ötelemiş ya da geciktirilmiş olur.”

Gelişmeleri kaçırmamak için SonTurkHaber.com'dan en güncel haberleri takip edin.
seeGörüntülenme:68
embedKaynak:https://www.yenisafak.com
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 23 Mayıs 2025 03:04 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

Marmara Denizi için kritik uyarı

21 Mayıs 2025 14:08see184

Uzak Şehir den LÖSEV e bağış çağrısı

21 Mayıs 2025 09:54see179

UEFA Şampiyonlar Ligi final tarihi 2025: Şampiyonlar Ligi finali PSG Inter maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda, nerede?

22 Mayıs 2025 01:22see178

TFF açıkladı! İşte UEFA ve Ulusal lisans alan takımlar Fanatik Gazetesi Süper Lig Haberleri Spor

21 Mayıs 2025 22:41see164

Serengil gözyaşlarıyla duyurdu: Bu kasten adam öldürmek!

21 Mayıs 2025 16:05see157

Balıkesir de 3 katlı binada çıkan yangında 1 kişi hayatını kaybetti Balıkesir Haberleri

22 Mayıs 2025 00:57see149

Fren yerine gaza basarak lise öğrencisini otomobilin altına alan sürücü: Bir anda pedalları karıştırdım

21 Mayıs 2025 19:16see149

Arda Güler in Mbappe yi elinden kurtardığı Kike Salas ın WhatsApp mesajları gündeme bomba gibi düştü

22 Mayıs 2025 14:45see123

Sivas ta kaçakçılık operasyonu: Tırdan düzensiz göçmen ve kaçak sigara çıktı Sözcü Gazetesi

21 Mayıs 2025 18:13see117

EuroBasket 2029 a dört ülke ev sahipliği yapacak Sözcü Gazetesi

22 Mayıs 2025 19:05see116

Mersin de ilkokullar arası halı saha futbol turnuvası tamamlandı Mersin Haberleri

21 Mayıs 2025 20:00see115

Feci yangında bir kişi ve bir köpek ölü bulundu Sözcü Gazetesi

22 Mayıs 2025 05:52see115

Sosyal medyadaki konut ilanları tehlike saçıyor

21 Mayıs 2025 14:09see115

Eylem Tok ve Timur Cihantimur hakkında şaşırtan gelişme! Aile şikayetini geri çekti Sözcü Gazetesi

21 Mayıs 2025 19:45see114

Şort giyen öğrencileri edepsizlikle suçlayan öğretmen hakkında suç duyurusu Sözcü Gazetesi

22 Mayıs 2025 23:30see113

VakıfBank teşekkür etti: Ayrılık açıklandı

22 Mayıs 2025 19:12see113

Yüksek gerilim hattına temas eden inşaat işçisi hayatını kaybetti

22 Mayıs 2025 00:02see112

Türkiye de ölen İngiliz turistin kalbi çalındı iddiası! Bakanlıktan açıklama var

23 Mayıs 2025 00:08see112

UEFA Avrupa Ligi nde sezonun takımı açıklandı: Şampiyondan 4 isim listede

22 Mayıs 2025 20:15see111

Savcılıktan İBB ye İmamoğlu talimatı Sözcü Gazetesi

23 Mayıs 2025 02:35see110
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları