ABD’yi güçlü kılan dolar veya seç tir ilmiş başkanları değil üniversiteleri Yaşar Süngü
SonTurkHaber.com, Yenisafak kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Osmanlı’yı güçlü kılan padişahlar değil vakıflardı. Tarihçiler tarafından Osmanlı’nın Vakıf Medeniyeti olarak isimlendirilmesi bu yüzden.
ABD’yi de güçlü kılan doları veya Beyaz Saray’dan ülkeyi yöneten seçilmiş Başkanları değil, bilime değer veren güçlü kurumlarıdır.
Çölde hiç elektrik olmadan havadan su çeken bir pencere tasarlayan MIT mühendislerinin çıktığı Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Amerika Birleşik Devletleri’ni güçlü yapan kurumlardan biri.
MIT, Massachusetts eyaletine bağlı Cambridge şehrinde bulunan özel bir araştırma üniversitesi.
1861 yılında kurulmuş.
Enstitünün 1,6 km’den fazla uzanan bir şehir kampüsü bulunuyor.
Enstitü ayrıca güçlü bir girişimcilik kültürüne sahip.
MIT mezunları birçok önemli şirketi kurmuş veya kurucu ortak olmuş.
Mezunlar arasında 105 Nobel ödüllü, 41 astronot, 16 ABD Hava Kuvvetleri Bilim Adamı ve 8 yabancı devlet başkanı bulunuyor.
MIT’nin 120 binden fazla mezununun çoğu bilimsel araştırma, kamu hizmeti, eğitim ve iş dünyasında önemli başarılar elde etmiş.
Ekim 2020 itibarıyla 41 MIT mezunu Nobel Ödülü kazandı.
Dünyadaki mevcut üniversiteler arasında Berkeley, Cambridge, Harvard, Oxford ve Stanford ile birlikte MIT, Dünya İtibar Sıralamasında dünyanın ‘Altı süper Markası’ndan biri.
**
Mezunlar arasında ABD’yi yöneten ve ekonomide güçlü birçok ünlü isim var.
Amerika Birleşik Devletleri siyaseti ve kamu hizmetindeki mezunlar arasında Federal Rezerv’in eski Başkanı Ben Bernanke ve eski Ulusal Ekonomi Konseyi başkanı Lawrence H. Summers yer alıyor.
MIT mezunları, Intel, McDonnell Douglas, Texas Instruments, 3Com, Qualcomm, Bose, Raytheon , Apotex , Koch Industries , Rockwell International, Genentech, Dropbox ve Campbell Soup gibi birçok önemli şirketi kurdu veya kurucu ortak oldu.
İngiliz gazetesi The Guardian’a göre, “Yaşayan MIT mezunları arasında yapılan bir anket, Silikon Vadisi iş gücünün yaklaşık dörtte biri de dahil olmak üzere üç milyondan fazla kişiyi istihdam eden 25.800 şirket kurduklarını ortaya koydu. Bu firmalar toplu olarak yılda yaklaşık 1,9 trilyon dolar (1,2 trilyon sterlin) küresel gelir elde ediyor”.
MIT mezunları tarafından kurulan şirketler bir ülke olsaydı, dünyadaki herhangi bir ülke arasında 11. en yüksek GSYİH’ye sahip olurlardı.
**
Amerika Birleşik Devletleri’nin mürettebatlı uzay uçuşlarının üçte birinden fazlasında MIT mezunu astronotlar yer aldı.
2019 itibarıyla Ay’a ayak basan 12 kişiden dördü MIT’den mezun oldu (aralarında Apollo 11 Ay Modülü Pilotu Buzz Aldrin de vardı).
Mezun ve eski öğretim üyesi Qian Xuesen, Çin nükleer silah programına liderlik etti ve Çin roket programında etkili oldu.
Bilimsel olmayan alanlardaki tanınmış mezunlar arasında çocuk kitapları yazarı Hugh Lofting, heykeltıraş Daniel Chester French, Boston grubunun gitaristi Tom Scholz, İngiliz BBC ve ITN muhabiri ve siyasi danışman David Walter, The New York Times köşe yazarı ve Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, The Bell Curve kitabının yazarı Charles Murray ve Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkeme binası mimarı Cass Gilbert yer alıyor.
**
Üniversitede 500’den fazla tanınmış öğrenci etkinlik grubu var.
Onlar da Beyaz Saray’ın yanlış politikalarına karşı hiç sessiz kalmamışlar.
1960’ların sonu ve 1970’lerin başında, öğrenci ve öğretim üyesi aktivistler Vietnam Savaşı’na ve MIT’nin savunma araştırmalarına karşı protesto düzenlemişler.
Vietnam savaşına karşı çıkan öğrenci ve öğretmenler olarak kurum çalışanlarının İsrail’in soykırımına ve ABD’nin İsrail’e desteğine karşı çıkmaması düşünülemezdi.
Nisan 2024’te MIT öğrencileri, Gazze soykırımına karşı protesto gösterilerine katılmak ve kamplar kurmak için Amerika Birleşik Devletleri genelindeki diğer kampüslere katıldı.
Öğrenciler, eylemlerini Vietnam’ın Amerikan işgaline ve MIT’nin Güney Afrika apartheid’ine yaptığı yatırımlara karşı düzenlenen tarihi protestolara benzetti; Trump’a ve Beyaz Saray yönetimine İsrail Savunma Bakanlığı ile bağların sonlandırılması çağrısında bulundular.
**
Fakülte ve öğrenci topluluğu liyakate ve teknik yeterliliğe büyük önem veriyor.
Toplumun her kademesine dokunan bilgiler üreten ve insanlar yetiştiren MIT’in tek rakibi yine Amerika’da.
ABD’nin öbür kıyısında kurulan kendisi gibi dünyadaki en yüksek sıralı ve en tanınmış bilim ve mühendislik okullarından ikisi olarak ünlenen California Teknoloji Enstitüsü (Caltech).
ABD’nin asıl güç kaynağı ne dolar ne de başkan olarak seçilen saçma sapan adamlar, ülkenin en büyük gücü üniversiteler.

